« Το μέλλον δεν θαρθεί

από μονάχο του, έτσι νέτο – σκέτο,

αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς…» (Β. Μαγιακόφσκι)

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Συμπεράσματα από την κινητοποίηση της Πέμπτης 27 Γενάρη


     
 Την Πέμπτη 27 Γενάρη οι εργαζόμενοι της Ζώνης πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας (Υ.Θ.Υ.Ν.ΑΛ) με σκοπό να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να ασχοληθεί επιτέλους  με τα προβλήματα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας  και να αποδεχτεί άμεσα τα αιτήματά για:

-             Επαναλειτουργία του εμπορικού τμήματος του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά και των Δεξαμενών του.
-          Παραγωγική ανασυγκρότηση του κλάδου με επενδύσεις για κατασκευές
-          Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή στο Πέραμα πλωτής δεξαμενής του ΟΛΠ που θα καλύπτει τις σημερινές ανάγκες.
-          Για στήριξη των άνεργων με μόνιμη επιδότηση, και οικονομικές απαλλαγές.
  Στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία των Διοικήσεων των Σωματείων της ζώνης στη διάρκεια της κινητοποίησης με τον υπουργό κ. Διαμαντίδη, αυτός εμφανίστηκε σε αφασία και αναρμόδιος ακόμα και για θέματα του υπουργείου του.
Όσες προτάσεις τέθηκαν από πλευράς εργαζομένων δεν μπορούσαν να συζητηθούν αφού ο κ. Διαμαντίδης δήλωνε σταθερά αναρμόδιος!
     Για τα προβλήματα που δημιούργησε η κυβέρνηση με την πολιτική της στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ιδιαίτερα με το μπλοκάρισμα της λειτουργίας του εμπορικού τμήματος και των δεξαμενών που αφορά άμεσα και τη Ζώνη, απάντησε πως την αρμοδιότητα και την ευθύνη των χειρισμών την έχει ο υπουργός Αμύνης  κ. Βενιζέλος δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι ένα δύσκολο και πολύπλοκο νομικό θέμα.
    Για θέματα κάλυψης των ανέργων που μαζί με συναρμόδιους υπουργούς είχαν ανακοινώσει πριν από καιρό, διαπιστώσαμε ότι η μόνη ενέργεια που είχε κάνει ήταν μια τηλεφωνική επικοινωνία με κάποιο διευθυντή της ΔΕΗ!!!
    Για την απόφαση του ΟΛΠ να αλλάξει την χρήση του Νέου Μόλου μεταφέροντας εκεί την πρόσδεση των πλοίων Ro-Ro,  δήλωσε άγνοια!
   Τέλος μας ξεκαθάρισε ότι δεν αποδέχεται τον ρόλο του εκπροσώπου της κυβέρνησης στον Πειραιά και κατά συνέπεια δεν μπορεί να ασχοληθεί με θέματα αρμοδιότητας άλλων υπουργών.
    Καμιά απάντηση λοιπόν από τον υπουργό ναυτιλίας, που εκδήλωσε με κάθε τρόπο την αδιαφορία του, για τα προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο μας και την εξαθλίωση που έχουν οδηγηθεί χιλιάδες οικογένειες από την κυβερνητική πολιτική.
   Ταυτόχρονα όμως από την πλευρά των διοικήσεων των σωματείων υπήρξε προχειρότητα στην διαμόρφωση και προβολή των αιτημάτων μας.
Ακόμα και  θέματα που αφορούσαν αποκλειστικά τον υπουργό ΥΘΥΝΑΛ και τον ΟΛΠ του οποίου το 51% ανήκει στο δημόσιο, και ουσιαστικά έχει την πολιτική εποπτεία, δεν τέθηκαν καθόλου από την αντιπροσωπεία των διοικήσεων, όπως η δέσμευση του ΟΛΠ για την κατασκευή μεγάλης πλωτής δεξαμενής, για την ένταξη της Ζώνης στον αναπτυξιακό νόμο, για επενδύσεις εκσυγχρονισμού, υποδομών, κ.α.
   Τα θέματα αυτά τέθηκαν στον υπουργό από τον εκπρόσωπο της Εργατικής Ενότητας, που να σημειώσουμε ότι αρχικά κάποιοι «δημοκράτες» της ΑΕΜ δεν ήθελαν να επιτρέψουν τη συμμετοχή του στην αντιπροσωπεία  των Σωματείων. Αλήθεια ποιο είναι το πρόβλημα;
      Επανερχόμαστε όμως στα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους εργάτες.
Γίνετε φανερό λοιπόν πως τα Συνδικάτα της Ζώνης και όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς επιβάλετε άμεσα να θέσουν με ολοκληρωμένο τρόπο και αν είναι εφικτό με κοινό υπόμνημα, τις προτάσεις που θα οδηγήσουν στη σωτηρία της Ζώνης και θα δώσουν δουλειά σε χιλιάδες άνεργους, που θα ζωντανέψουν οικονομικά την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.
Να απαιτήσουμε χωρίς αναβολές, την δημιουργία διυπουργικής επιτροπής από όλα τα συναρμόδια υπουργεία, που θα εξετάσει όλες τις προτεινόμενες λύσεις και θα απαντήσει υπεύθυνα στους εργαζόμενους και άνεργους της Ζώνης άμεσα, για την αναγκαία αναπτυξιακή πολιτική, και τα μέτρα στήριξης του κλάδου και των άνεργων.
Φανερή είναι σήμερα η ανάγκη να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για  να ανατρέψουμε συνολικά την μέχρι σήμερα καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης για τον κλάδο και τους εργαζόμενους, στα πλαίσια ενός μόνιμου συντονισμού των ενδιαφερόμενων φορέων.
Ο ενιαίος και αποφασιστικός αγώνας των εργαζομένων της Ζώνης σε συμπαράταξη με κάθε τμήμα εργαζομένων που πλήττονται από την πολιτική του ξεπουλήματος της χώρας μας, είναι αναγκαίος και απαιτεί την συμμετοχή όλων μας.

Δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε αυταπάτες ότι μπορεί να μας προσφερθεί το παραμικρό που θα καλυτερέψει τη ζωή μας.
Τίποτα δεν χαρίζεται.
     Όλα κερδίζονται με τον επίμονο και  αταλάντευτο αγώνα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου