« Το μέλλον δεν θαρθεί

από μονάχο του, έτσι νέτο – σκέτο,

αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς…» (Β. Μαγιακόφσκι)

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Οι προτάσεις μας για τη Γενική Συνέλευση



    Εργατική Ενότητα        
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΩΝ

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΓΙΑ ΕΝΑ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΕΞΟΔΟΥ 
ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥΑΠΟ ΤΗΝ 
ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ
Συγκεκριμένοι στόχοι του αγώνα μας:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ Ν/ΖΩΝΗΣ:
 
Κυβέρνηση και εργοδότες θέλουν να υπονομεύσουν και να εξαφανίσουν από  κάθε χώρο δουλειάς τις Σ.Σ.Ε.  Η ανικανότητα και οι χειρισμοί της πλειοψηφίας της διοίκησης οδήγησε στις επιχειρησιακές συμβάσεις και στην καταστρατήγηση στην πράξη της υπάρχουσας τοπικής Σ.Σ.Ε., των ημερομισθίων, των υπερωριών, του ωραρίου, από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.
ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
       -Να επιδιώξουμε την υπογραφή της τοπικής ΣΣΕ γιατί πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον των μεταλλεργατών αλλά και προς το συμφέρον του κλάδου γενικότερα.
       -Να προχωρήσουμε στην υπογραφή διετούς διάρκειας σύμβαση, με διατήρηση των σημερινών ημερομισθίων για τον πρώτο χρόνο και για τον δεύτερο χρόνο να καλυφθεί ο πληθωρισμός σε δύο δόσεις: 1-1-2012 και 1-6-2012 αντίστοιχα.
Αυτό κατά τη γνώμη μας θα συμβάλλει στη δημιουργία θετικών προϋποθέσεων προσέλκυσης εργασιών και μείωσης της ανεργίας.
       -Η προσαύξηση της νυχτερινής βάρδιας να αφορά μόνο τη βραδυνή απασχόληση
 και αυτό ως κίνητρο στις σημαντικές επισκευές η βάρδια να ξεκινά μετά τις 2:30 μ.μ., ώστε να καλύπτονται περισσότεροι άνεργοι. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θεωρούμε ότι το πλεονέκτημα της γρήγορης αποπεράτωσης των εργασιών στη Ζώνη πρέπει να διατηρηθεί.
Στις εργασίες που μπορεί να εφαρμοσθεί βάρδια, πρέπει αυτό να επιδιώκεται.
 Όπου αυτό δε γίνεται, είτε γιατί η δουλειά είναι περιορισμένη είτε για άλλους λόγους, θα δουλεύονται υπερωρίες.
       -Αυτό που πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης εκτός από το περιεχόμενο της Σύμβασης, που πρέπει να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες και να μπορεί να το υπερασπισθεί και ο τελευταίος συνάδελφος, είναι η εφαρμογή στην πράξη της Σ.Σ.Ε.
       -΄Ενα μέτρο που μπορεί να αποφασίσει η Γενική Συνέλευση στην κατεύθυνση αυτή στην περίπτωση που μια επιχείρηση συνεχίζει να καταστρατηγεί τη σύμβαση είναι η κατά 100%  κάλυψη του συνεργείου από το βιβλίο ανέργων του Συνδικάτου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ
ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ Ν/ΖΩΝΗΣ


Για τη σωτηρία της Ζώνης και την προσέλκυση εργασιών, απαιτούμε:
·        Nα ενταχθεί η Ζώνη στον αναπτυξιακό Νόμο για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.
·        Η Ζώνη που αποτελείται από ένα σύνολο μικρομεσαίων επιχειρήσεων που  δεν αναγνωρίζονται από την Ευρωπαική ΄Ενωση ως Ναυπηγεία, μπορεί να απαιτηθεί η ενίσχυσή τους από Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.  Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να απαιτήσουμε να κινηθεί η Ελληνική Κυβέρνηση.
·        Να απαιτήσουμε από τον Ο.Λ.Π. να εξασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να προχωρήσει στην κατασκευή της πλωτής δεξαμενής που χρειάζεται η Ν/Ζώνη.  Μια τέτοια δουλειά θα εξασφαλίσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας για πολλούς μήνες.
·        Να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε δημόσιες επενδύσεις για ενίσχυση της απασχόλησης στη Ζώνη, όπως την κατασκευή πλοίων της ακτοπλοϊας που θα καλύπτουν τις άγονες γραμμές.
·        Να ενταχθεί η Ζώνη στα προγράμματα ανάπτυξης Αιολικής Ενέργειας, εγκαταστάσεων αφαλάτωσης και άλλων τομέων της πολυδιαφημιζόμενης ``πράσινης`` ανάπτυξης που διακηρύσσει η κυβέρνηση, αλλά τις δουλειές τις δίνει στις πολυεθνικές. Με ελληνική τεχνογνωσία, οι ΄Ελληνες εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να έχουν μερίδιο αυτών των κατασκευών. 

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ
ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
·        Απαιτούμε επιδότηση του ασφάλιστρου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
·        Να αλλάξει ο Ο.Λ.Π. την τιμολογιακή πολιτική του με μειώσεις των τιμολογίων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ζώνης.
·        Η αναπτυξιακή εταιρεία του Ο.Λ.Π. ``ΝΑΥΣ  Ο.Λ.Π.`` για τη Ζώνη, να αξιοποιηθεί σε θετική κατεύθυνση για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των υποδομών της Ζώνης.  Να κινηθεί άμεσα για την προσέλκυση πελατών στη Ζώνη, αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός της δημιουργίας της.
·        Να αποτρέψουμε την αμφισβήτηση των ορίων της Ζώνης από τον Ο.Λ.Π. Αντίθετα, οι προτάσεις μας να οδηγούν στην αναβάθμιση της Ζώνης με ενίσχυση των υποδομών όλων των χώρων.

ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
·        Η Ζώνη έχει ζωτική ανάγκη από την ενιαία και πλήρη λειτουργία του Ναυπηγείου.
·        Απαιτούμε την άμεση επαναλειτουργία του εμπορικού τμήματος του Ναυπηγείου και την διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας και των συναδέλφων του τροχαίου υλικού, γιατί γνωρίζουμε ότι σε αντίθετη περίπτωση οι εκατοντάδες απολυμένοι θα προστεθούν στην τεράστια ουρά των ανέργων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.
·        Να μπουν και πάλι σε λειτουργία οι δεξαμενές του Ναυπηγείου και να μπορούν να δεξαμενίζονται πλοία που επισκευάζονται και στο Πέραμα.
·        Με δεδομένη τη σημασία του Ναυπηγείου για τον κλάδο και για τη Ζώνη, ο αποφασιστικός συντονισμένος αγώνας με τα Σωματεία του κλάδου και τους ενδιαφερόμενους φορείς του ευρύτερου Πειραιά είναι επιτακτική ανάγκη.
·        Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης εκτός από την έγκριση αυτών των συγκεκριμένων στόχων πρέπει να εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. του Συνδικάτου να επιδιώξει έναν τέτοιο συντονισμό χωρίς αποκλεισμούς και τη συγκρότηση μόνιμης συντονιστικής επιτροπής αυτών των φορέων μέχρι την επίτευξη των στόχων. 
    ΄Αμεσα, με πρωτοβουλία της ΠΟΕΜ, απαιτείται η ενεργοποίηση όλων των Σωματείων και φορέων του Πειραιά για μια Παμπειραϊκή κινητοποίηση που θα απαιτεί αυτές  τις  λύσεις για τον κλάδο, με την ανάλογη ιεράρχηση.

 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Δεν είμαστε συνυπεύθυνοι για την οικονομική κατάντια της χώρας μας.
Το αντίθετο. 
Εμείς τη συντηρούσαμε τόσα χρόνια με το αίμα και τον ιδρώτα μας.
  Γι αυτό απαιτούμε, για όσο διάστημα δεν παίρνουν μέτρα για την απασχόληση και την ανάπτυξη του κλάδου:
·        Η τακτική επιδότηση των ανέργων πρέπει να μπει στις προτεραιότητες του αγώνα μας. Συγκεκριμένα να απαιτήσουμε επιμήκυνση του δικαιώματος τακτικής επιδότησης για ένα χρόνο ακόμα για όσους συναδέλφους αυτό το δικαίωμα εξαντλήθηκε μεταξύ των ετών 2009 και 2010 λόγω της παρατεταμένης ανεργίας. ΄Οσοι συνάδελφοι δεν καλύπτονται από αυτό με ονομαστικές καταστάσεις των σωματείων της Ζώνης, να καλυφθούν αντίστοιχα.
·        Κάλεσμα της Γενικής Συνέλευσης σε κόμματα, Συνδικάτα, Κοινωνικούς φορείς για την ανάπτυξη ενός μαζικού, ισχυρού κινήματος ανυπακοής και άρνησης πληρωμών σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, Συγκοινωνίες, Διόδια και Νοσοκομεία, όσο μας καταδικάζουν συνειδητά στην ανεργία για να υπηρετήσουν αντεργατικές και αντιαναπτυξιακές πολιτικές.
       Συγκεκριμένα να απαιτήσουμε να θεσμοθετηθεί για τους άνεργους κάρτα του ΟΑΕΔ που θα δίνει το δικαίωμα σε δωρεάν μετακινήσεις για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μη πληρωμή στα νοσοκομεία, δωρεάν διέλευση από τα διόδια, ουσιαστικές ρυθμίσεις οφειλών και πάγωμά τους για όσο παραμένουν άνεργοι.  
·        Αμεσα, με δική μας εισήγηση που θα καλύπτει πραγματικές ανάγκες, να υλοποιηθεί επιδοτούμενο πρόγραμμα συμπληρωματικής ειδίκευσης και κατάρτισης των ανέργων της Ζώνης από τον ΟΑΕΔ.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,
ΩΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ,
ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΟ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ, ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ  ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Καραγιαννάκης Παναγιώτης, Αλεβιζόπουλος Γιώργος, Τσιμπίδης Βασίλης,
Βιλλιώτης Δημήτρης, Γιαννόπουλος Σίμος, Καραγιαννάκης Χρήστος
Λιώνης Δημήτρης, Σερεβέτας Κώστας, Μπαλκάμος Γιώργος

Η Εργατική Ενότητα στο διαδίκτυο : ergatikienotita.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου